Emulco en basf winnen eerste essenscia innovation award

Emulco en BASF winnen eerste essenscia Innovation Award

Brussel, 25 oktober 2012 – De essenscia Innovation Award 2012 gaat naar Emulco en BASF. Beide bedrijven bleken de perfecte tandem te zijn om een doorbraak op wereldschaal te realiseren en kwamen als eerste uit een selectie van 36 zeer sterke innovatieprojecten. Ze zijn erin geslaagd polyisobutenen (PIB’s) in de vorm van een emulsie te gieten waardoor ze veel makkelijker te gebruiken zijn. De verwachting is dat er binnen drie jaar al 300 formuleringen zullen bestaan voor talloze markten zoals de bouw, voeding en cosmetica. Deze Belgische innovatie biedt vele voordelen op het vlak van duurzaamheid en creëert ook extra werkgelegenheid door de bouw van een nieuwe productievestiging van Emulco in de Gentse zeehaven. Emuclo en BASF ontvingen vandaag de Award uit handen van Z.K.H. Prins Filip.

De innovatie, die door een octrooi is beschermd, is ook goed voor de economie en de werkgelegenheid. Emulco investeert enkele miljoenen euro in de bouw van een nieuwe productievestiging in de Gentse zeehaven met op korte termijn een capaciteit van 100.000 ton per jaar en een omzet van zowat 350 miljoen euro. In de nieuwe productie-eenheid gaan 25 medewerkers aan de slag. 

Juryvoorzitter François Cornélis beklemtoont het belang van de doorbraak die Emulco en BASF hebben gerealiseerd: “Polyisobuteen is een polymeer met zeer diverse eigenschappen, maar is moeilijk te gebruiken. Door polyisobutenen te combineren met watergedragen emulsies openen zich enorme toepassingsmogelijkheden in sectoren zoals de bouw, voeding en cosmetica. De jury vond het fantastisch dat deze innovatie voortkomt uit een samenwerking tussen een multinationale onderneming en een Belgische KMO.”

De winnaar, die een cheque van 30.000 euro ontvangt, is uit 36 zeer hoogstaande inzendingen gekozen door een jury van topmensen uit de economische en academische wereld: voorzitter François Cornélis (gewezen Vice Chairman Executive Committee Total), Rik Vanpeteghem (CEO Deloitte Belgium), prof. Koenraad Debackere (gedelegeerd bestuurder KU Leuven Research & Development), prof. Bruno van Pottelsberghe (decaan Solvay Brussels School of Management, ULB) en Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia). 

De vier genomineerden voor de essenscia Innovation Award 2012 zijn: 

  • Promethera Biosciences uit Mont-Saint-Guibert is erin geslaagd een stamcel uit de lever te halen die zal zorgen voor een veel efficiëntere en eenvoudigere behandeling van zware leveraandoeningen.
  • Total Research & Technology Feluy ontwikkelde een lichter, sterker en mooier kunststof door traditionele polyethyleen te combineren met PLA of melkzuur.
  • Nanocyl uit Sambreville en Lippens Paints uit Evergem ontwierpen een nieuw, nietvervuilend en efficiënt middel om begroeiing te verwijderen van scheepsrompen.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be. Om onze persberichten automatisch te ontvangen kunt u zich inschrijven op onze site (onder actualiteit en pers).

essenscia vertegenwoordigt 800 ondernemingen in de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) in België.  

  • Proviron uit Hemiksem en Oostende vond een innovatieve kweekmethode voor algen die veel rendabeler zijn om nieuwe producten te fabriceren voor cosmetica en geneesmiddelen.

Elke van de genomineerde innovatieprojecten blonk uit op basis van volgende vijf criteria:

  • Het innovatieproject moet een duidelijk verband hebben met chemie, life sciences of materialen;
  • Het moet zijn bijdrage aan duurzame ontwikkeling aantonen;
  • Het hoort een maatschappelijke uitdaging aan te pakken en moet toekomstgericht zijn;
  • Het past in een strategie om intellectuele eigendom te beschermen, wat de deelnemer ook aantoont met patenten, merkregistraties en dergelijke meer;
  • De innovatie moet een industriële toepassing in België hebben of creëert waarde voor de Belgische economie.

Er is slechts één prijs, maar elk van de 36 inzendingen en de 43 deelnemende bedrijven zijn een winnaar en verdienen alle lof. Ze tonen aan hoe breed en rijk de innovatie is in de sector chemie en life sciences in ons land. Het enthousiasme die deze eerste Innovation Award heeft losgeweekt, is veelbelovend voor de toekomst. Ik verwacht bij de tweede editie in 2014 dubbel zo veel inzendingen. Bij deze lichting waren er inzendingen die nog niet helemaal rijp zijn, maar dus in de toekomst nog kans maken”, besluit een François Cornélis.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be. Om onze persberichten automatisch te ontvangen kunt u zich inschrijven op onze site (onder actualiteit en pers).

essenscia vertegenwoordigt 800 ondernemingen in de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) in België.  

Interested in our products or services?

Check out our other articles